Stor lyd behøver ikke fylde ret meget

Man skal ikke ret mange år tilbage, før et godt lydanlæg var noget, der nærmest fyldte som et klædeskab i stuen. Et par store gulvhøjtalere, en rørforstærker, en radio, en grammofon og en spolebåndoptager. Og siden da er udviklingen kun gået i én retning – til det mindre og mindre, og bedre og bedre.

Tidligere tiders radioer og forstærkere var udstyret med såkaldte radiorør – eller elektronrør, som den tekniske betegnelse – til at opfange og forstærke signaler. Der var adskillige af dem, og hver enkelt fyldte som en mindre glødelampe, så både radioen og forstærkeren krævede et ret stort og solidt chassis. Radiorørene blev med tiden udskiftet med transistorer, som fyldte langt mindre, og pludselig kunne man producere de små, populære transistorradioer.

Den kæmpestore spolebåndoptager blev afløst af en langt mindre kassettebåndoptager og siden af CD-afspillere. De teknologiske landvindinger betød også, at de store gulvhøjtalere kunne reduceres til mere diskrete reolhøjtalere.

Ja, eksemplerne på, hvordan lydteknologien bare er skrumpet og skrumpet, er utallige, og det bedste er, at samtidig er kvaliteten og lydgengivelsen bare blevet bedre og bedre.

Trådløst & nemt

I dag kan du – endda trådløst – koble alle dine højteknologiske medieapparater sammen, så du for eksempel kan skabe din egen hjemmebio med biograflyd via et surround sound-anlæg koblet til TV’et med små satellithøjtalere i stuens hjørner og en subwoofer under sofaen. Den trådløse lyd leveres via Bluetooth teknologien, og i internetbutikker kan du både få inspiration og gode råd til dine nye lydoplevelser.

Jo, lyden fylder, men apparaterne, der frembringer den, fylder i dag ikke ret meget. Tænk blot på, hvilken vellyd du kan få ud af din smartphone koblet til et moderne lydanlæg.

Du kan her også få et komplet professionelt hjemme-DJ anlæg, hvis du gerne vil vise dig lidt for vennerne, og hvis du vil beholde lyden for dig selv, så finder du også høretelefoner fra de bedste mærker på markedet.