Få ægte HiFi i hjemmebiografen

Tidligere kostede godt HiFi-udstyr mange tusinde kr., og man kan da også sagtens bruge 50-100.000 kr. i en HiFi-forretning, hvis man vil købe det ypperste indenfor branchen. Men de normale forbrugere kan for få tusinde kr. købe et avanceret hjemmebiografsystem med ægte HiFi-lyd. Dermed kan man nemt gøre sin stue til en biografsal, hvor man kan nyde film og serier i fulde drag og få en endnu større oplevelse ud af sit TV. Deter en af livets goder, at man kan slappe af og læne sig tilbage i en komfortabel stol og flygte til en anden virkelighed med en god film. Man ser lige TV-oversigten igennem eller streamer en god film fra Netflix, hvis man ikke lige har nogle gode DVD film på hylden. Man kan stable et godt HiFi anlæg på benene for omkring 10.000 kr. og opefter, men så får man også et stort TV, gode surround højttalere og en DVD- eller Blueray-afspiller. Man kan også vælge en projektor, men så skal man også have et mørklagt rum til filmen.

Dette udstyr skal man anvende til hjemmebiografen

Fjernsynet er nok den vigtigste del ved en hjemmebiograf, så dit TV skal være i topklasse. Du skal have høj opløsning samt en høj opdateringsfrekvens, da man derved kan se et knivskarpt billede uden flimren. Man kan vælge mellem teknologierne Plasma, LCD og LED. Plasma TV er lysstærke og rige på kontrast, hvorimod LCD og LED-TV anvender flydende krystaller (eller dioder hos LED TV), så disse TV er tynde og bruger ikke så meget strøm, og desuden er de meget skånsomme for øjnene. Man skal også anskaffe sig en god DVD-afspiller eller Blueray-afspiller, som kan sættes til nogle gode surround højttalere. For at opnå en god ren kvalitet HiFi lyd i højttalerne, så skal man anvende en surround forstærker mellem DVD-afspilleren og højttalerne. Normalt anvender man systemet 5.1 eller 7.1 som surround forstærker, hvortil man kan tilkoble hhv. 5 eller 7 højttalere samt en subwoofer. Sourround standarden dækker over de nyeste systemer fra Dolby Digital og DTS. I dag kan man faktisk købe små elegante højttalere med stor lyd, og de er nemme at placere i hjemmet på en diskret måde. Uanset valg af system, bør man dog oftest sikre sig en god centerhøjttaler, da denne leverer størstedelen af lyd oplevelsen, så derfor skal denne levere lyd i høj kvalitet. For at få det fulde udbytte af din HD-projektors eller HD-fladskærms 1080 vandrette linjer bør man investere i en Blueray afspiller, som er det eneste system, der understøtter Full HD. Man kan alternativt købe en PlayStation 3, som har indbygget Blueray-afspiller. Hvis man ser film på DVD, så kan det anbefales, man anskaffer en bedre en af slagsen samt evt. en videoprocessor. De billige DVD afspillere har ikke samme kvalitet i billedbehandlingen som en ”high end” afspiller, og det vil ofte medføre flimren eller direkte forvrængning af billedet i mange situationer.

Valg af HiFi-anlæg til hjemmebiografen

Der findes så mange forskellige mærker, priser og tilbud på både TV, DVD-afspillere, højttalere samt HiFi-forstærkere, så det ender altid med at blive en individuel vurdering i sidste instans, og man bør altid starte med at tjekke de aktuelle tilbud og sammenligne systemerne. En af de dyreste enheder er ofte Hi-Fi-forstærkeren, og en god model koster omkring 5.000 kr. Det er især japanske mærker, der dominerer branchen, og her kommer et forslag på fire forskellige HiFi-forstærkere.

  • Pioneer VSX-922 7 x 105 W 4.499 kroner
  • Denon AVR-2113 7 x 95 W 4.499 kroner
  • Onkyo TX-NR616 7 x 100 W 5.490 kroner
  • Yamaha RX-V573 7 x 80 W 4.199 kroner